خرید برق کارخانه | در سالهای اخیر تغییرات قابل ملاحظهای در نحوه تامین برق مورد نیاز کارخانهها در کشور ایجاد شده است. در واقع این ساختار جدید بهمنظور جایگزینکردن شرکتهای برق یکپارچه قبلی با بازارهای رقابتی بهوجود میآید. در این ساختار جدید نهادهای مختلفی وجود دارد که یکی از این نهادها شرکتهای خردهفروشی برق هستند. این شرکتها با خرید برق کارخانه از نیروگاههای خصوصی تولیدکننده انرژی الکتریکی و تحویل آن به مشتریان نهایی همچون یک واسطه عمل میکنند. خریدوفرش برق ازطریق تنظیم قرارداد صورت میگیرد.
چه شرکتهایی خریدوفروش برق را انجام میدهند؟
وزارت نیرو بهمنظور بهبود فضای کسبوکار و توسعه بازار برق و حصول اطمینان از رفتار رقابتی، دستورالعمل و صدور پروانه شرکتهای خردهفروشی برق را در برنامه کار خود قرار داد. این شرکتها یکی از عناصر فعال در ساختار جدید و رقابتی بازار برق هستند که امکان خرید برق از نیروگاههای خصوصی و فروش آن به مشترکین نهایی را فراهم میکنند.
در واقع شرکت های فروش برق کارخانه بهطور رسمی از تاریخ 18 مرداد 1393 بهعنوان واسطه میان تولیدکنندگان در بازار برق و بازار بورس انرژی و مصرفکنندگان نهایی عمل خواهند کرد. با وجود این شرکتهای خردهفروشی برق، این امکان برای مصرفکنندگان فراهم میشود تا در هنگام خرید برق کارخانه، تامینکننده موردنظر خود را از میان تامینکنندگان مختلف برگزینند.
لازم بهذکر است که جواز شرکتهای خردهفروشی برق باید حتما به اشخاص حقوقی ثبتشده در قانون بازرگانی ایران اعطا گردد و اشخاص حقیقی نمیتوانند به بازار برق وارد شوند. پروانه این شرکتها به مدت یکسال اعتبار دارد و پس از انقضا باید دارنده آن برای تمدید مجوز اقدام کند. در اساسنامه این شرکتها موضوع فعالیت آنها خریدوفروش برق ذکر میشود. ظرفیت فروش برق توسط این شرکتها نیز براساس امتیاز توان مالی آن محاسبه خواهد شد.
مهمترین اهداف خرید و فروش برق در ایران
یکی از مهمترین اهداف شکلگیری بازار برق و شرکتهای خردهفروشی در عملیات خرید برق کارخانه در کشور ما این بود که فرآیندهای مالی مستقیم میان نیروگاههای خصوصی تولیدکننده برق و مصرفکنندگان نهایی بهوجود بیاید و نقش مالی شرکتهای برق منطقهای و توزیع کمرنگتر شود.
امروزه نیروگاههای خصوصی تولیدکننده برق مشغلهها و دغدغههای زیادی در رابطه با تامین سوخت، تعمیر تجهیزات و نگهداری از آنها، افزایش بهرهوری و تامین قطعات دارند. در نتیجه این درگیری و دغدغهها باعث میشود که نیروگاههای تولیدکننده برق فرصت و انرژی موردنیاز برای مدیریت و کنترل جریان نقدینگی بهمنظور فروش برق کارخانه به مصرفکنندگان نهایی را از دست بدهند.
در نهایت بههمین دلیل با پیدایش شرکتهای خردهفروشی برق خرید برق کارخانه از نیروگاههای خصوصی و توزیع آن خارج از شبکه برق منطقهای رایج شده است. ازطرفی شرکتهای خردهفروشی برق در کشور ما تسلط و تجربه کافی در بخش تولید و مصرف برق دارند. بنابراین متخصصین این مجموعهها مصرفکنندگان را از مشاورهها و راهنماییهای لازم بهرهمند خواهند کرد.
فرایند خرید برق کارخانه از شرکتهای خردهفروش برق
کارخانهها و مراکز صنعتی میتوانند برق موردنیاز خود را در بستههای روزانه، هفتگی، ماهانه و یا سالیانه از شرکتهای خردهفروش برق بهصورت نقد و یا غیر نقد و با شرایط مختلف خریداری کنند. فرآیند خرید برق کارخانه در ایران با تنظیم قرارداد صورت میگیرد.
این قرارداد بهمنظور تبدیل کارخانجات و مراکز صنعتی بهعنوان مشترکین و اتصال آنها به شرکت برق منطقهای بین دو طرف یعنی شرکتهای خردهفروشی برق و مشتریان منعقد میشود. در این قرارداد میزان مصرف برق به شرکت خردهفروشی اعلام خواهد شد. سپس بهمنظور مشخصشدن میزان برق خریداریشده و پرداخت هزینه آن به شرکت خردهفروش و هزینه ترانزیت آن، یک قبض برای مالک انشعاب برق صادر خواهد شد.
لازم به ذکر است فرآیند خرید برق از شرکتهای خردهفروشی مقررات و مراحل منحصربهفردی دارد که مشتریان باید این قوانین را رعایت کنند.
مزایای خرید برق از شرکتهای خردهفروشی
با خرید برق کارخانه از شرکتهای خردهفروشی مشتریان مزایای زیادی دریافت میکنند که شامل موارد زیر میشود:
1 – هزینه خرید برق از شرکتهای خردهفروشی نسبت به دریافت آن از شرکت برق منطقهای مقرونبهصرفهتر است.
2 – با خرید برق از این شرکتها، در هنگام اجرای برنامه پاسخگویی بار در دوره پیک، مراکز صنعتی کمتر در معرض قطعی برق قرار میگیرند.
3 – مشتریان از آخرین قوانین و مصوبات بازار برق اطلاعات کافی بهدست میآورند و مشاوره دریافت خواهند کرد.
4 – مشتریان در هنگام خرید برق کارخانه از یک شرکت خردهفروشی میتوانند میزان مورد نیاز خود را از طریق رصد اعداد کنتور در انتهای دوره مصرف بهدست بیاورد. در صورت کافی نبودن این مقدار آنها خواهند توانست در بازههای جداگانه کم بار، میان بار و یا اوج بار برای خرید برق اقدامات لازم را انجام دهند.
حدود اختیارات شرکتهای خردهفروشی برق در ایران
همانطور که گفته شد شرکتهای خردهفروشی برق در ایران بهعنوان یک نهاد واسطهای میان نیروگاههای تولیدکننده برق و مصرفکنندگان نهایی بهشمار میروند. فعالیت اصلی این شرکتها خرید برق از نیروگاههای تولیدکننده بهصورت عمده و سپس فروش آن بهصورت خرد به مصرفکنندگان نهایی است. براساس دستورالعمل وازرت نیرو، حوزه اختیارات شرکتهای خردهفروشی شامل موارد زیر میشود:
خریدوفروش برق به مشتریان در سطوح مختلف ولتاژی توزیع، فوق توزیع و انتقال صورت میگیرد که یکی از اختیارات مهم این شرکتها خواهد بود.
یکی دیگر از اختیارات این شرکتها خرید برق کارخانه از بازار عمدهفروشی بهحساب میآید و اینکه عملیات خریدوفروش از بورس انرژی را پیگیری کنند.
خرید برق از بازار عمدهفروشی برق نیز یکی دیگر از اختیارات این شرکتها بهحساب میآید.
از دیگر اختیارات این شرکتها میتوان به خریدوفروش حقوق و منافع ناشی از بهرهبرداری از ظرفیت نیروگاه اشاره کرد.
شرکتها این اختیار را دارند به خریدوفروش گواهی ظرفیت مشغول شوند.
این شرکتها تنها مجاز به فروش برق بالای 1 مگاوات به مراکز صنعتی هستند.
این شرکتها در عملیات خریدوفروش برق باید از قوانین وزارت نیرو در مورد تعرفهها پیروی کنند.
جمعبندی
با توجهبه دستورالعمل وزارت نیرو، نیروگاههای تولیدکننده برق میتوانند برق را به شرکتهای خردهفروشی بفروشند. این شرکتها بهعنوان واسطه میان تولیدکنندگان و مصرفکنندگان نهایی حضور دارند. مراکز صنعتی برای خرید برق کارخانه میتوانند به این شرکتهای خردهفروشی مراجعه کنند. این شرکتها در عملیات خریدوفروش برق به کارخانهها و مراکز صنعتی اختیاراتی همچون خریدوفروش برق از بورس انرژی، معامله حقوق و منافع ناشی از بهرهبرداری از ظرفیت نیروگاه و خریدوفروش گواهی ظرفیت دارند.
ارسال نظر